מצא את ההבדלים - ספינינג ורכיבת כביש


לכאורה, מה קשור? אלה רוכבים במרץ לשומקום במיטב מועדוני הכושר, בעוד אחיהם ה"כבישונים" דוהרים כרוח על חיות דו גלגליות דקיקות. אבל לא מעט רוכבי ספינינג מתמכרים לאחרונה ל"דבר האמיתי" : חווית המהירות הסוחפת של רכיבת כביש.

מכורי ספינינג מביני דבר המקפידים לכנותו Indoor cycling , ישמחו להיווכח שהכושר הנרכש בשעורי ספינינג אכן מאפשר ביצועים סבירים עד טובים בכביש. אבל בפועל הם יגלו עד מהרה שלא כל הגימיקים הנלמדים בספינינג אכן יעילים או בריאים מבחינה תנועתית. למשל, יש מדריכים המבקשים ממתאמני ספינינג " לקחת את הישבן אחורה מעל המושב" תוך כדי דיווש. זה אולי נראה 'קרבי' ומדליק, אבל  תנוחת רכיבה מוזרה זו אינה יעילה כלל לדיווש רציף ועגול, ואף גורמת להעמקת הקער המותני (לורדוזה) ויצירת עומס מיותר בחוליות  הגב התחתון. וגרוע לא פחות: דיווש עם ישבן משוך גבוה ואחורה עלול לגרום ליישור ברך מלא ונעילת ברכיים שבפועל אינה בריאה למפרק, ומפניה מזהירים מאמנים בכל הענפים.  בטור דה פראנס, למשל, תראו תנוחה דומה רק במצב של גלישה היסטרית בירידות תלולות, בה ראש הרוכב נושק לכידון, ללא פידול כמובן, בנסיון להקטין עד למינימום את התנגדות האוויר.

טיפ נפוץ אחר שאינו מומלץ הוא "לשמור את כף הרגל מקבילה כל הזמן לרצפה". יש מדריכים שנותנים אותו כדי שחניכיהם לא יבצעו 'פוינט' מוגזם שמעייף את שרירי התאומים (שוקיים).
מהתבוננות ברוכבים מקצועיים עולה שכף רגלם אינה מקבילה לרצפה בקביעות, אלא נעה מעט מעלה מטה בעקבה אחר הסיבוב בתנועה טבעית וחלקה.
רוב מאמני האופניים ממליצים להתרכז בעקב בדחיפת הדוושה "כשהעקב מוביל" ולנסות לדווש בצורה עגולה וחלקה. זה בדרך כלל מבטיח שהקרסול אכן יעקוב כראוי אחר התנועה. להלן נתייחס לדוושה כאל מחוג שנע נגד כיוון השעון.
"הדיווש היא אומנות נרכשת" מסביר איש ההייטק ומאמן האופניים אריק קדוש "חבל לבלבל את הרוכב עם נוסחאות קשיחות, כי לכל ספורטאי תנועה טבעית יעילה משלו. היצמדות לפרוטוקול קשיח עלולה לפגום ביעילות התנועה ובהרמוניה של האימון. אך באופן כללי ניתן לומר שבתחילת הדחיפה מטה, בערך בשעה 1 בשעון העקב מעט מורד כדי לספק רכיב תנועה קדימה. כשהדוושה מגיעה מטה לסביבות השעה 5 כוח הדחיפה של הרגל הופך זניח ואז יש לנסות 'לגרוף' את הדוושה אחורה, כשהעקב נמשך מעט מעלה ואצבעות כף הרגל כאילו 'מנגבות' שטיח רצפה" 
יש מתאמנים שמגיעים למסקנה המוטעית ש'ספינינג דופק ברכיים' (או גב) עקב כיוון לא נכון של  האופניים. לגובה המושב חשיבות רבה מאד וכיוון 'זריז' לפי גובה מותן המתאמן העומד לצד האופניים אינו מקצועי מספיק. בכתבה 'אופניים ומיתוסים' תיארנו מספר שיטות פשוטות לכיוון גובה המושב. ברוב מכונות הספינינג המרחק בין שתי הדוושות גדול מעט מאשר באופני כביש, מה שגורם לפישוק הרגליים בזווית מעט רחבה יותר. בדרך כלל זה מפריע רק לרוכבי כביש. 
היתרון הגדול של ספינינג על רכיבת חוץ הוא כמובן חוסר תלות במעללי מזג האוויר, אך זאת במחיר של ניתוק מהטבע כמובן. "אני מעדיפה את הנוף שרץ מולי ברכיבת כביש" אומרת שני בלוך, , מאמנת ב'דרך הכושר' של יאיר קרני, רוכבת כביש ומדריכת ספינינג שרכבה שלוש עונות בליגת הנשים המקצוענית באיטליה ואף השתתפה במהדורה הנשית של הטור דה פראנס. "בספינינג אתה מזיע המון, גם עם מזגן, וחסרה 'רוח הפנים' שמעניקה רכיבה אמיתית. גם האוויר פחות טרי ולעיתים יש ריחות לא הכי...שילוב של מזגן ומאוורר חזק כבר מעלה חשש להתקררות. וכמובן שמתאמן שמגיע עם קצת שפעת או שיעול עלול להדביק את חבריו."
את מקום העליות והתנגדות הרוח ברכיבה אמיתית מחליפים בספינינג  'ברז' העומס (חיכוך) וגלגל תנופה כבד המספק תחושת התנגדות דינמית כשמנסים להאיץ את קצב הדיווש, או למשל להתרומם מהמושב לדיווש נמרץ יותר.
"ספינינג הוא אמצעי מצויין ללמוד טכניקת דיווש כיוון שאינך חושש מבורות בכביש או מנפילה." מסבירה שני "לרכיבה יעילה לאורך זמן יש בדרך כלל  לסובב פדאלים בקצב מהיר למדי 80-100 סיבובים לדקה, דבר שלא קל לרוכב המתחיל. בשיעורי ספינינג אני מסבירה על חשיבות 'סיבובי רגליים' מהירים וקל בהרבה לרכוש את הטכניקה בסטודיו מאשר בכביש.על הגימיק של תרגילי משקולות בשעת הספינינג אני ממש מוותרת. זה אולי נראה כמגוון את האימון אבל לא באמת נותן תוצאות של אימון כוח משמעותי."

בחנויות האופניים ניתן למצוא כיום נעליים עם מחברי דוושות CLEATS היכולים להתאים גם לספינינג וגם לרכיבה בחוץ (באופני הרים בד"כ). אלה אינן הנעליים המקצועיות ביותר אך הן בהחלט מאפשרות ליהנות משני העולמות ולהגביר את יעילות האימון או הטיול. על הדילמה האם לרכב בנעלי ספורט רגילות או להשתדרג ל'נעלי אופניים' נענה בכתבה  נפרדת.

 

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.